Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan'da Dörtlü AB Zirvesi

BALKANLAR
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde bugün Varna’da Evksinograd Rezidansı’nda Yunanistan ve Romanya Başbakanları Alexis Tsipras ve Viorica Dancila ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vuçiç’in katılımları ile dörtlü zirve gerçekleşti. Borisov, zirveden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ”Burada yaptığımız dörtlü zirvelerimizin her zaman bir hedefi vardı-Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde aramızdaki bağlantı düzeyini yükseltmek ve politikamız hiçbir zaman üçüncü bir tarafa karşı olmadı. Dörtlü zirvemiz, sadece AB'yi sağlamlaştırmayı değil, aynı zamanda daha da güçlendirmeyi amaçlıyor” diye kaydetti. Başbakan, dörtlü zirve toplantısı yapma politikasının, bağlantı, rekabet ve gelir artışı açısından AB'nin değerlerine uygun olduğunu söyledi. 
Başbakan Borisov, enerji güvenliğine vurgu yaptı ve bu alandaki çeşitlendirmenin önemini vurguladı. Başbakan, ülkede inşa edilecek Doğal Gaz Dağıtım Merkezi’ne “Balkan” adı verilmesinin rastgele bir şey olmadığını ve bu projenin daha fazla seçenek ve daha düşük fiyatlar için imkan vereceğini sözlerine ekledi.
Başbakan ayrıca Selanik-Kavala-Dedeağaç-Burgaz-Varna-Rusçuk limanları arasında demiryolu bağlantısının geliştirilmesi konusunda Bulgaristan ile Yunanistan arasında imzalanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını belirtti. Borisov ayrıca Bulgaristan'da otoyolların yapımıyla oluşan komşu ülkeleri birbirine bağlayacak kapsamlı bir ulaşım ağı oluşturulmasının önemini vurguladı.
Başbakan, ”Sırbistan’ın AB’ye girişi ile Birliğin daha da güçleneceğine inanıyoruz” diye ekledi. Borisov’un ifadelerine göre AB Konseyi Bulgaristan Başkanlığı sırasında Batı Balkanlar konusunun ciddi bir şekilde ilerleme kaydetmesinden sonra Romanya Başkanlığı, AB’nin gündemine Tuna ve Karadeniz stratejilerine ilişkin konuları da dahil ederek, yeni fırsatlar açabilir.
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, karşılıklı çıkar sağlayan projelerde kaydedilen gelişmelere odaklandı. Selanik-Kavala-Dedeağaç-Burgaz-Varna-Rusçuk limanları arasında demiryolu bağlantısının yanı sıra Dedeağaç’tan Bulgaristan sınırına, oradan Sofya, Varna ve Burgaz'a bağlanabilecek yüksek hızlı bir karayolu yapılması teklifinin de kabul edildiğini duyurdu. Tsipras‘in ifadelerine göre bölgenin enerji güvenliğine yatırım yapmak gerekir ve Bulgaristan ile doğal gaz enterkonnektör bağlantısının önemini vurguladı. Bulgaristan’ı ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Doğu Akdeniz (East Med) boru hattı projesinin ele alındığı açıklandı. 
Tsipras,” Bir yıl önce çabalarımız başladığında Balkanlar’da ve bölgede işler çok iyimser değildi. Bugün zorluklar devam ediyor, ancak önemli adımlar attık” dedi. Özellikle Batı Balkanlar’ın geleceği için AB Konseyi Bulgaristan Başkanlığı’nın rolünü vurgulayan Tsipras’ın ifadelerine göre Prespa Alnaşması Güneydoğu Avrupa’nın gelişimi için fayda sağlayacaktır.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç de kendi deyişiyle Balkanlar için kilit önem arz eden enerji bağlantısı ve altyapı projelerine dikkat çekti. Vuciç,”Bu konular ayrıca Belgrad'da Aralık ayında yapılacak bir sonraki Dörtlü Zirve toplantısında da ele alınacak. Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Sırbistan'ı Avrupa yolunda destekleyen tüm ülkelere minnettarız” diye ekledi.
Romanya Başbakanı Viorica Dancila,”Romanya ile Bulgaristan arasında Tuna Nehri üzerinden yeni bağlantılar kurma olanaklarını değerlendirmek için bir çalışma grubu kurmaya karar verdik” diye kaydetti. Dancila’nın ifadelerine göre Timişoara ve Pancevo arasında otoyol inşasına ilişkin proje politik düzeyde ele alındı. Dancila, Romanya’nın bölgedeki ülkeler arasında bağlantı ve refaha yönelik çalışma taahhüdünün altını çizdi. Dancila, “Romanya için Uyum Politikası AB’de ana yatırım politikası olarak kalacak ve bölgedeki dengesizliklerin üstesinden gelmeye yardımcı olacak” dedi.

YORUM BIRAKIN