Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da kurulan İlyaz Hoca Balkan Kütüphanesi, törenle hizmete açıldı

BULGARİSTAN
Bulgaristan’ın Momçilgrad (Mestanlı) kasabasında 23 Nisan Dünya Kitap Günü kutlandığı dün düzenlenen törenle Bulgaristan’da ilk Balkan Kütüphanesi hizmete açıldı.
Açılışa katılan konuklar arasında Momçilgrad Belediye Başkanı Sunay Hasan, Belediye Meclis Başkanı Ömer Hüseyin, Balkan Kültür Vakfı Başkanı Silvestır Lolov, projeye destek veren iş insanı Fuat Güven’i temsilen yeğeni Can Kirazlı, Kırcaali Tabac Şirketi İcra Müdürü Ömer Ömer, Balkanlar Vakfı Başkanı Akif Atakan, Momçilgrad’ın eski Belediye Başkanı ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Erdinç Hayrulla, İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov ve Yardımcısı Nurettin Çakır, Kırcaali ilindeki belediyelerin temsilcileri ve başka davetliler yer aldı. Açılış kurdelesini Sunay Hasan, Can Kirazlı ve Silvestır Lolov kesti.
Momçilgrad’ın merkezinde bulunan Nov Jivot Halk Kültür Merkezi’nin bünyesinde yer alan kütüphane, Balkan Kültürü Vakfı’nın projesi kapsamında Momçilgrad doğumlu iş insanı Fuat Güven’in mali desteği ile kuruldu. Geçmişte bölgenin ünlü aydınlarından biri olan Fuat Güven’in dedesi İlyaz Hoca’nın adını taşıyan kütüphanede Bulgarca, Türkçe, Yunanca ve Arapça 30 000’den fazla her tür kitap ve ayrıca 22 000’den fazla elektronik kitap bulunuyor. Kitapların çoğu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bağışlanmıştır. Kütüphane projesi, bilgisayar ve kafe yer alan modern okuma salonu, tam donanımlı konferans ve sinema salonunu da öngörüyor.
Belediye Başkanı Sunay Hasan, açılış programının başında yaptığı konuşmada, “Her şeyden önce iş insanı Fuat Güven’e teşekkür etmek isterim. Fuat Güven, proje için belediyeye 110 000 leva bağışta bulundu. Bu parayla kütüphanenin yer aldığı odaların onarımını gerçekleştirdik, donatımını yaptık. Sizlerden heyecanımı gizlemeyeceğim, çünkü bu tür olaylar ömür boyu unutulmuyor. Bir kütüphane bir ibadet yeri kadar önemlidir. İbadet yerleri ve kütüphaneler, insanları daha iyi yapan yerlerdir. Bu kütüphanenin Momçilgrad kasabasında açılmasından dolayı gururluyum, çünkü bu şehirde, tüm ilçede olduğu gibi maneviyat ve ilim irfan uzun zamandan beri süregelen geleneklere sahiptir. Sadece şunu eklemek istiyorum, İlyaz Hoca’nın yaşadığı mahallenin bulunduğu Momçilgrad ilçesinin Bivolyane (Mandacı) köyündeki eski medresede Rodopların en büyük ve en zengin kütüphanesi bulunuyormuş. Ne yazık ki, totaliter rejim bu maneviyat ocağını yok etmiştir. Bir gece kütüphanedeki kitaplar kamyonlarla taşınmış ve nereye görüldüğü bilinmiyor. Bu rastgele yapılmış bir şey değildir, çünkü ilim sevgisinden başka yerliler özgürlük sevgisi ile de bilinirler. Kitaplar dünyayı keşfetmenin, geleceği görmenin ve özgür olmanın araçlarıdır. Bugün açılışını yapacağımız kütüphanenin, Momçilgrad ilçesinde gençlerin bilgi biriktirebilecekleri yer olacağına ve bu bilginin onları özgürleştireceğine, Bulgaristan’ın, Avrupa’nın ve dünyanın birer onurlu vatandaşı yapacağına inanıyorum” diye kaydetti. Belediye Başkanı, yeni açılan kütüphanenin hayırlı olmasını temenni etti.
Belediye Başkanı Sunay Hasan, Fuat Güven’in yeğeni Can Kirazlı ’ya İslami motifli tablo, ardından Balkan Kültür Vakfı Türkiye Sorumlusu Ahmet Kurtbey de Belediye Başkanı’na lale desenli bir tablo sundu.
Fuat Güven’in sahip olduğu Kırcaali Tabac Şirketi İcra Müdürü Ömer Ömer, şirket yönetimi adına kütüphanenin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti. Şirket müdürü,” Bugün hepimiz için mutlu bir gün. İlim ırfan, maneviyat ve bilgi olmadan gelecek yok. Kitap dünyaya açılan penceredir. Sağlık sıhhat ve bilgi meraklısı olmanızı dilerim” dedi.
Momçilgrad İlahiyat Lisesi Müdür Yardımcısı Nurettin Çakır, Balkan Kültür Vakfı adına konuştuğunu belirterek Fuat Güven’in kalp rahatsızlığından dolayı törene katılamadığından dolayı selamlarını iletti. Kütüphanenin kurulmasında emeği geçen ve bir buçuk yıl içinde yapılan çalışmalara yardımcı olan herkese teşekkür ettiğini ifade eden Nurettin Çakır, ilk adımı atan Balkan Kültür Vakfı Başkanı Silvestır Lolov’a, kitaplarını bağışlayan Balkan Kültür Vakfı Türkiye Sorumlusu Ahmet Kurtbey’e ve Momçilgrad Kütüphanesine, hasta yatağında bile kütüphaneyi düşünen bağışçı Fuat Güven’e, yeğeni Can Kirazlı ve Kırcaali Tabac Şirketi İcra Müdürü Ömer Ömer’e, Belediye Başkanı Sunay Hasan ve Belediye Başkan Yardımcısı Müh. Mehmet Mehmet’e, Nov Jivot Toplum Merkezi Başkanı ünlü ressam Kamber Kamber’e, kendisinin oluşturduğu kütüphaneyi bağışlayacak olan Balkanlar Vakfı Başkanı Akif Atakan’a, İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov’a ve öğrencilere teşekkür etti.
Konuşmalardan sonra Momçilgrad ve ilçedeki okullardan öğrencilerin ve genç yetenklerin yer aldığı Türkçe ve Bulgarca şiir dinletisi sunumu, müzik, dans ve skeç gösterilerinden oluşan bir program sunuldu. Programda barış, sevgi, kardeşlik, dostluk, kitap konulu birçok şiir ve şarkı seslendirildi. Momçilgrad Belediye Çocuk Kompleksi (ODK) Kişisel Gelişime Destek Merkezi, Nanovitsa (Alibeykonağı), Raven (Yeni Cuma), Zvezdel (Gökviran), Gruevo (Sağırlar) köyü, Momçilgrad Dr. Petır Beron İlköğretim Okulu ve Nikola Yonkov Vaptsarov Lisesi öğrencileri, Rodop Esintileri Halkoyunları Topluluğu ve Zeybekler Folklor Ekibi, İlahiyat Lisesi Öğrencileri Meryem Ahmet ve gitarıyla Metko Fetov yer aldılar. Raven köyü öğrencileri, izleyenleri kahkahaya boğan “Tarih Dersi” isimli bir skeç gösterisi sundular. Sahneye çıkan yetenekli çocuklar ve gençler, büyük beğeni topladılar ve izleyicilerden bol bol alkış aldılar.
Kaynak: Kırcaalihaber.com

YORUM BIRAKIN