Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Romanya 2030 FIFA Dünya Kupası’na ortak aday

BULGARİSTAN
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde bugün Varna Evksinograd Rezidansı’nda Yunanistan ve Romanya Başbakanları Alexis Tsipras ve Viorica Dancila ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vuçiç’in katılımları ile dörtlü zirve gerçekleşti. Borisov, zirveden sonra basına yaptığı açıklamada, ”Bulgaristan 2030 Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için Sırbistan, Yunanistan ve Romanya ile ortak adaylık başvurusu sunacak” diye açıkladı. 
2030'da yapılacak FIFA Dünya Kupası Şampiyonası, özel anlam taşıyor, çünkü o zaman Uruguay'da düzenlenen 1. FIFA Dünya Kupası Şampiyonası’nın 100. yıldönümü kutlanacak. 
Şimdiye kadar 2030 FIFA Dünya Kupası Şampiyonası’na ev sahipliği için birkaç devlet tarafından yine ortak adaylık başvuruları yapıldı. Uruguay, Arjantin ve Paraguay'ın yaptğı adaylık başvurusu en güçlü görünüyor. İngiltere, İrlanda, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın yanı sıra Fas, İspanya ve Portekiz de FIFA Dünya Kupası Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak istiyor. 
Bu yıl FIFA Dünya Kupası Şampiyonası Rusya’da yapıldı, 2022 yılında yapılacak gelecek şampiyona ise Katar’da gerçekleştirilecek. 2026 yılında FIFA Dünya Kupası Şampiyonası, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Meksiko ve Kanada’nın ortak ev sahipliğinde yapılacak. 
Şu anda Bulgaristan’da FİFA Dünya Kupası Şampiyonası’ndaki futbol müsabakalarının yapılabileceği her hangi bir stadyum yok. 
Eylül ayında Borisov, yeni bir ulusal stadyum inşası konusunu ortaya attı. O zaman Başbakan, milli furbol takımı iyi sonuçlar göstermeye devam ederse devletin bir stadyum inşası için 100 milyon leva tahsis edebileceğini söyledi. 
Bundan kısa bir süre sonra Başbakan, ülkemizdeki Vasil Levski Ulusal Stadyumun gereksiz olduğunu ve başkent Sofya’da yeni bir stadyumun inşasına ilişkin anket yapılması çağrısında bulundu. 
Eylül ayında Borisov, Bulgaristan'ın 2024'te Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği için adaylık başvurusu yapmasına yönelik hazırlık yapılmasını emretti. İlk önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliğine aday olması için cesaretlendirdi, ancak Borisov Bulgaristan'ın önce Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yaparak deneyim kazanmasını tercih ettiğini söyledi. 
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te geçen ay yapılan Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Krasen Kralev, Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları’nın organizasyon giderlerinin 30 ile 40 milyon avro arası bir maliyeti olacağını kaydetti. 
                                                                                                                                   Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN