Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgarlaştırmaya karşı ilk ayaklanma anıldı

Bulgaristan’da  35 yıl önce 24 Aralık 1984 yılında ,Türkler'i Bulgarlaştırma sürecinde ilk karşı koyma ve ayaklanmaların yaşandığı Ardino'ya (EĞRİDERE) bağlı  Mleçino (SÜTKESİĞİ) köyünde anma etkinlikleri düzenlendi. O günlerde iktidardaki komünist rejimin Müslüman ve Türklerin dini vecibelerini ifa etmeleri, Türkçe konuşmalarının ve   her türlü  örf ve adetlerinin yasaklanması nedeniyle  24 Aralık 1984 tarihindeki asimilasyona karşı halk meydanda toplanarak yürüyüşe geçmiş trajik olaylar yaşanmıştı.
Bu olayların 35. yıl dönümü münasebetiyle  anma programı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Adino İlçe Teşkilatı tarafından HÖH Mleçino Köyü Teşkilatı’nın desteğiyle organize edildi.    

Anma programı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Adino İlçe Teşkilatı tarafından HÖH Mleçino Köyü Teşkilatı’nın desteğiyle organize edildi.

Programa konuk olarak katılanlar arasında HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Başkan Yardımcıları Ahmed Ahmedov ve Hasan Azis, HÖH milletvekillerinin, Kırcaali ili il ve ilçe Belediye ve Meclis başkanlarının, 24 Aralık 1984 tarihinde yaşanan trajik olaylara iştirak eden soydaşlar yer aldı.

Etkinlik Mleçinolu çocukların Bulgarlaştırma sürecini kınama ve Türklük vurgusu içeren şiirleriyle açıldı. Barışı sembolize eden güvercinler salındı.

Törendeki konuşmacılar 35 yıl önce yaşanan bu acı günlerin bir daha yaşanmamasını dilediler, birlik ve beraberlik mesajları verdiler.

Bulgarlaştırma sürecinde hayatını kaybedenler için heykel çeşmeye çelenkler sunuldu.Kaynak: Kırcaali Haber



















 

 

 
Kaynak: KIRCAALİ HABER
                         

YORUM BIRAKIN