Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan ve Kuzey Makedonya, çevre alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Bulgaristan ve Kuzey Makedonya, çevre ve su koruma alanında işbirliği konusunda bir anlaşma imzaladı.
Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov, daha Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanlığı döneminde Batı Balkan ülkelerinin AB’ye üyeliğinin ülkemizin dış politikasının bir önceliği olduğunu belirtti. Bakan, batı komşumuz ile AB arasındaki müzakerelerin Haziran ayında başlayacağını umduğunu ifade etti. 
Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın gireceği yolu çoktan katettiğini vurgulayan Dimov,” Çevre ile ilgili kilit alanlarda çok büyük tecrübe kazandık ve bugün imzalanan anlaşma, bu 10 yıl içinde edindiğimiz olumlu, olumsuz bütün deneyimimizi paylaşma yönündedir” diye kaydetti. 
Bakan’ın ifadesine göre amaç, ülkemizin yaptığı hataları yapmaması için Kuzey Makedonya'ya yardımcı olmak ve aynı zamanda edindiğimiz olumlu tecrübeden faydalanmasıdır. 
AB üyeliğinin başka amaçlara ulaşmak için bir amaç olduğunu belirten Dimov,” Her iki ülkenin vatandaşlarının amacı daha iyi yaşamak ve çevre her insanın yaşam kalitesinde kilit bir unsurdur” dedi. 
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı Sadula Duraki, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’nın dost ülkeler olduğunu vurgulayarak ülkesinin Bulgaristan’ın desteğine güvenebileceğine dair inancını dile getirdi.
İki ülke arasındaki işbirliği alanında atılacak bir sonraki adım, Kuzey Makedonya'nın AB ile üyelik müzakerelerine başlamaya hazırlanması üzere uzmanlık düzeyinde olacak.
Kuzey Makedonya’da Cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci turun yapılacağı 5 Mayıs 2019 tarihinden bir hafta sonra su koruması, atık ve biyolojik çeşitlilik alanında konuların ele alınacağı bir görüşme yapılması planlanıyor. Görüşmede her iki ülkede de sorun olan hava kirliliği ve ayrıca çerçeve kanunlar kabul edilmesine de değinilecek. Mayıs ayının sonunda Dimov, Makedon mevkidaşı ile Üsküp’te görüşme yapacak. 

Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN