Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Kırcaali ile Brüksel’in Saint-Josse Belediyesi Kardeş Oldu

Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de resmi bir törenle kardeşlik ve işbirliği anlaşmasını imzaladı.
İmza törenine Bulgaristan’ın Brüksel ve Lüksemburg Büyükelçisi Maya Dobreva, Avrupa Milletvekili Necmi Ali, Kırcaali Hıristiyan Cemaati Başkanı Otets Petır, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed, belediye ve yerel meclis temsilcileri katıldı.
Kırcaali heyetini selamlayan Emir Kır, Kırcaali’ye yapmış olduğu ziyaretten çok etkilendiğini belirtti. Brüksel’de de uygulanabilecek olan birçok girişim ve iyi uygulamalar olduğunu belirtti. Bölgedeki farklı etnik kökenlerden ve dinlerden insanların barış içinde yaşamalarından çok etkilendiğini belirtti. Bulgaristan’dan döndüğü zaman, Brüksel’in Saint-Josse belediyesindeki dini cemaatler ile bir araya gelerek, meslektaşı Hasan Azis’in Kırcaali’de uyguladığı etnik modelini orada da uygulamaya başladığını söyledi. Emir Kır, kardeşlik anlaşmasının idari hizmetler anlaşması ile başladığı için memnuniyetini dile getirerek, bu anlaşmanın formalite olmadığını belirtti.
Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis sıcak karşılamadan dolayı ve Kırcaali’ye görülen ilgiden dolayı meslektaşına teşekkür etti. Müh. Azis, “12 yıl Avrupa Birliği üyeliğimizden sonra Avrupa’nın başkenti ile kardeş olmamız çok doğaldır. Biz bu kardeşliğin gerçekleştirileceğine emindik. Çünkü Avrupa’nın başkenti sadece Brüksel değil, Avrupa’nın başkenti tüm Avrupalılarının yaşadığı bölgelerdir. Bunların arasında Saint-Josse, Sofya ve Kırcaali de yer almaktadır. Kırcaali hoşgörü başkenti olarak anılmaktadır. Burada belediye başkanı, papaz ve müftü hep beraber bir araya gelip kahve içiyor. Kırcaali birliğin ve hoşgörünün modelini temsil etmektedir” dedi.
Başkan Azis, Kırcaali’nin birçok kardeş şehri olduğunu ancak ilk kez kardeşlik anlaşması ile özel iş anlaşması da imzalandığının altını çizdi. Anlaşmanın amacının, yerel yönetimlerin halkın yararına çalışmak olduğunu belirtti. Vatandaşların Avrupa’nın her neresinde olurlarsa olsunlar belediyelerden aynı hizmeti almaları gerektiğini söyledi.
Kırcaali kökenli olan Büyükelçi Maya Dobreva, ilk defa Belçika belediyesiyle bir Bulgaristan belediyesinin kardeş olduğuna şahit olduğunu ve bu durumdan memnuniyet duyduğunu belirtti.
Avrupa Milletvekili Necmi Ali, kardeşlik anlaşmasının tebrik ederek, iki belediyenin çok ortak yanları olduğunu, her iki bölgede de birçok etnik kökenli vatandaşın yaşadığını belirtti. Kardeşlik anlaşmasının çok kültürlülüğün, iş ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olacağı umudunu dile getirdi ve bu aynı zamanda iyi uygulamaların değiş tokuşuna yol açacağının altını çizdi. Müzakere sürecinin bir yıldan fazla sürdüğünü, ancak sevindirici olan ilk genel adımın atılmasıyla elektronik yol ile vatandaşların belediyelerden doğum, nikah, ölüm belgelerini alabilmelerine imkan sağlamak olduğunu hatırlattı. Necmi Ali, “Tam olarak belediyelerin rolü de budur. Avrupa’nın neresinde olursan ol vatandaşlara fayda sağlamak” diye altını çizdi.
Peder Peter ve bölge müftüsü Beyhan Mehmed, Kırcaali’deki hoşgörüyle gurur duyduklarını söyledi. Din adamları, birlikte çalışıp ve birlikte dua ettiğimiz halde dünyaya barış ve bolluğun geldiğini belirterek, Hıristiyanlar ve Müslümanların ortak özelliğin Tanrıya inancı olduğunu söyledi.
Kaynak : Kırcaali Haber

 

YORUM BIRAKIN