Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Kuzey Makedonya ile Kosova arasında uzlaşı sağlandı

Kosova ve Kuzey Makedonya arasında yaşanan küçük çaplı ticaret krizinin ardından, sorunun çözümüne yönelik bugün ilk adım atıldı.

Ticaret ve Sanayi Bakanı Endrit Shala, Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreshnik Bekteshi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, aktif izleme programları ile ilgili sorunların çözülmesinden sonra, iki bakanlığın aralarındaki engelleri ve karşılıklılık önlemlerini kaldıracağı konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Ticaret ve Sanayi Bakanı Endrit Shala, “ticarette vergi kararından sonra bazı işletmelerimizin yakın zamanda karşılaştığı bazı problemleri tartıştık. Kosova Hükümeti ve Ticaret Bakanlığı olarak Kuzey Makedonya’ya ek güvence vereceğine dair hemfikir olduk. Cuma gününe kadar Veteriner Ajansımız Makedonyalılara, Makedonya’nın ürünü AB’ye pazarlamasını kolaylaştırmak için aktif izleme programı uygulayacaktır. Makedonya ‘daki Gıda ve Veterinerlik Ajansı’nın bu hafta Kosova’ya yönelik engelleri kaldırması bekleniyor. Ardından da Kosova’nın aldığı önlemler kaldırılacak” dedi.

Makedonya Ekonomi Bakanı Kreshnik Bekteshi ise, tedbirin yalnızca Kosova için alınmadığını, balık ürünleri için aktif bir izleme programı uygulamayan tüm ülkeler için alındığını söyledi.

Bekteshi, Kuzey Makedonya’nın AB standartları gereğince söz konusu tedbirleri alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kosovaport

YORUM BIRAKIN