Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Üsküp’te Srebrenica için ‘Barış Yürüyüşü’ düzenlendi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bugün Boşnak Ulusal Konseyi tarafından Srebrenica için ‘Barış Yürüyüşü’ düzenlendi. 
Çayır parkından şehir merkezine kadar gerçekleştirilen yürüyüşe T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Cevat Hot, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, milletvekili Muhammed Zekiri, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkiye, Balkanlarda istikrar ve güven için büyük çaba sarf etmiştir
Üsküp şehir meydanında gerçekleşen programda konuşan T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, insanlık adına utanç vesikası olan Srebrenica soykırımını dünya tarihinin şahit olduğu en acı ve en utanç verici hadiselerden biri olarak nitelendirdi. Srebrenica soykırımının yüreklerde her daim taze kalacağını kaydeden Kara, “Bu alçak katliamda hayatını kaybeden Bosnalı kardeşlerimizin aziz hatıraları bize tek bir şeyi hatırlatacak. Balkanlarda barış, huzur ve istikrar sağlanmadıkça, etnik topluluklar arası ayrımcılık ve nefretin üstesinden gelinmedikçe bir geleceğimiz olamaz.” ifadelerini kullandı.

Tarihin verdiği bu ağır dersi herkesin çok iyi kavraması gerektiğini ifade eden Kara, “Gelecek nesillerin aynı acıları tecrübe etmemesi için bu güzel topraklarda barışın temini için elbirliğiyle çaba göstermemiz gerekmektedir. Tüm Balkanlarda istikrar ve güven ikliminin hakim olması için Türkiye bugüne kadar büyük çaba sarf etmiştir. Bundan sonra da elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Ülkemiz bu coğrafyanın mutluluğunu kendi mutluluğu, acısını da kendi acısı olarak görmektedir.” şeklinde konuştu.
Büyükelçi Kara, “Hep vurguladığımız gibi, bölgenin çok kültürlü dokusu ve iç barışının muhafazası için gayret ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz. Yarınlarımızın geçmişimizden çok daha aydınlık olması ve bu acıların tekrarlanmaması dileğiyle, soykırımda hayatını kaybeden Bosnalı kardeşlerimizi rahmetle anıyor, geride kalan ailelere başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Mavi kelebeklerimizi unutmayalım. O serüveni önümüzdeki yıllarda tüm çocuklarımıza, torunlarımıza anlatalım.” diyerek sözlerini noktaladı.
Programda Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Cevad Hot ve milletvekili Muhammed Zekiri birer konuşma gerçekleştirdi.

Srebrenica’daki soykırım insanlığa yönelik yapılan bir soykırımdır

Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, 11 Temmuz’da Srebrenica’da yaşanan soykırımın sadece Boşnak milletinin, Boşnak kardeşlerimizin bir meselesi olmadığını vurguladı. Soykırımın bir insanlık meselesi olduğunu kaydeden Emin, “Biz Türkleri buna yakın kılan bizim Müslüman kardeşlerimize yapılan bu zulümün bizim açımızdan da hatırlatılması ve unutulmamasına yönelik yapılan bir destektir. Özellikle dikkati çekmek istediğim mesele bu konuya vicdanın ve farkındalığın daha da artmasıdır. Srebrenica’daki soykırım insanlığa yönelik yapılan bir soykırımdır. Bu da vicdani ve insani bir meseledir. Bizler de Türk kuruluşları olarak, MATÜSİTEB ve diğer Türk dernekleri olarak burada olmamızın en büyük sebebi soykırımın unutulmaması, genç nesillere aktarılması ve farkındalık oluşturulmasıdır.” açıklamalarında bulundu.

Boşnak kardeşlerimize manevi açıdan destek vermek için buradayız
Yürüyüşe katılan Seyhan Yakupi ise “Srebrenica katliamının 24. yıldönümünde dünyanın her yerindeki Müslümanların içinin kanadığı gibi bizim de içimiz kanıyor.” dedi. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın soykırımın görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Yakupi, “Dört yıldır dünyanın gözü önünde katliama uğrayan bir millet vardı. Dünyanın bütün ülkelerinde anı anına yayınlanan bir soykırım yaşandı. Boşnak kardeşlerimizi katlettiler.” diye konuştu.
Yürüyüş ile esas amacın birlik olmak olduğunu söyleyen Yakupi “Gördüğünüz gibi üzerimde ay ve yıldız var ve ben bugün özellikle başka bir gururla ay ve yıldızı taşıyorum. Makedonya’da yaşayan bir Türk olarak Boşnak kardeşlerimize manevi açıdan destek vermek için buradayız. Dileriz bu acılar bir daha yaşanmaz. Bunun örneklerini biz bugün de Suriye’de, Afganistan’da, Irak’ta ve Müslüman toplumun yaşadığı birçok ülkede görüyoruz. İnşallah insanlar vicdana gelir ve hangi din, dil ve ırka mensup olurlarsa olsunlar katliamlara ve vahşetlere dur desinler diyorum. Kalbimiz bugün Srebrenica’yla.
Kaynak : TİMEBALKAN

YORUM BIRAKIN