Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

YURT DIŞINDAN ARAÇ GETİRMENİN ŞARTLARI

Yurtdışında kayıtlı bir araçla  Türkiye'de kalma süresi eskiden 180 gün (6 ay), emekliler için 360 gün (1 yıl) ile sınırlıydı. Bu yasada geçen yıl değişiklik yapıldı ve süre 2 yıla (730 gün) çıkartıldı. Yasal düzenleme 13 Ekim 2015'te yürürlüğe girdi.

Kimler yabancı plakalı bir arabayı  Türkiye'ye götürebilir?

İster Türk vatandaşı, ister yabancı uyruklu, mavi kartlı olsun. Yurtdışında yerleşik herkes, turistik kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı aracı  Türkiye'ye götürebilir.

Türkiye'de arabamla ne kadar kalabilirim?

Yeni yasaya göre iki yıl (730 gün) aracınızla  Türkiye'de kalabilirsiniz. Ancak  Türkiye'ye giriş yaparken, geriye dönük olarak son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmanız gerekiyor. Eğer  Türkiye'ye sık sık giriş çıkış yaptıysanız ve son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kaldığınızdan emin değilseniz, giriş yapacağınız  Türkiye gümrüğünü arayıp süreyi hesaplatın. Ona göre aracınızla yola çıkın. Eğer yurtdışında 185 gün kalmadıysanız, aracınızla  Türkiye'ye giremezsiniz.

Araçla  Türkiye'de iki yıl kalma süresini bir seferde mi kullanmam gerekiyor? Yoksa parça parça da kullanabilir miyim? Aracı  Türkiye'de bırakıp iki yıl içerisinde istediğiniz kadar uçak veya başka bir vasıtayla yurt dışına çıkabilirsiniz. Döndüğünüzde tekrar aracı kullanmaya devam edersiniz. Fakat yurtdışına çıkarken, gümrüğe mutlaka haber vermeniz, aracı ya gümrüğe bırakmanız ya da bir başkasının kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz şart. Gümrüğe haber vermeden çıktıysanız, daha sonra aracınızla  Türkiye'den çıkarken, ağır para cezası ödersiniz. Cezanın miktarı süreye ve aracın değerine göre değişiyor. 
Türkiye'ye giriş yaptığım aracımla, iki yılı doldurmadan çıkış yaparsam, geri kalan hakkım saklı kalıyor mu?

 

Hayır. Geri kalan hakkınızı kaybediyorsunuz. Eğer giriş yaptığınız araçla çıkış yaparsanız, aynı araçla tekrar  Türkiye'ye giriş yapabilmeniz için geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında yine 185 gün kalmanız gerekiyor.

Yurt dışından  Türkiye'ye götürdüğüm aracı,  Türkiye'de akrabalarım veya başkaları kullanabilir mi?

Hayır. Siz aracınızı  Türkiye'ye turistik kolaylıklar kapsamında götürüyorsunuz.  Türkiye'de yerleşik kişilerce, kullanılması mümkün değildir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, hem araç sahibi, hem aracı kullanan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238'inci maddesi uyarınca, cezai işlem uygulanır. Araç ayrıca yurtdışı edilir.

Yabancı uyruklu eşim, yurt dışında kayıtlı aracı  Türkiye'ye götürebilir mi?

Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında  Türkiye'ye taşıt götürebilmek için, hangi ülke vatandaşı olduğunuz önemli değil.

Yurtdışında yaşayan herkes götürebilir. Ancak  Türkiye'ye giriş yaparken, kişinin geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kalmış olması gerekir.

Yurt dışında kayıtlı aracımla  Türkiye'ye giriş yapmam için hangi belgeler gerekli?

Ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi. Araca ait  Türkiye'de geçerli yeşil sigorta kartı. Sigortanız  Türkiye'ye açık değilse, gümrükte özel sigorta yaptırmak zorundasınız.

Şirkete veya bir başka kişiye ait araçla,  Türkiye'ye gidebilmem için hangi belgeler gerekli?

Geçerli vekaletname. Vekaletnameyi ADAC gibi Otomobil Kulübü, noter veya konsolosluklardan almak mümkün. Şirket sizin üzerinize bile olsa, mutlaka vekaletname gerekiyor.

Taşıtı vekaleten  Türkiye'ye götürecek olan şahsın da mutlaka yurt dışında mı yaşıyor olması şart?

Evet. Taşıtı vekaleten getirecek olan kişinin de yurt dışında yaşıyor olması ve  Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde toplam 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekiyor.

Araçla  Türkiye'ye girdim. Bu aracı başkası yurtdışına çıkarabilir mi?

Vekaletle çıkarabilir. Aracımla  Türkiye'de iki yıl kaldım.

Süresi dolunca, yurtdışına giriş çıkış yapsam, tekrar 730 gün kalabilir miyim?

Hayır. Çıkış yaptıktan sonra 185 gün yurtdışında kalmadan, araçla tekrar  Türkiye'ye giremezsiniz.

Türkiye'de aracımla iki yıl kalıp yurtdışına çıktım. 185 gün yurtdışında kalmadan  Türkiye'ye uçak, otobüs, tren veya feribotla gidebilir miyim.

Evet. 185 gün şartı sadece araçla giderken zorunlu. Kişi taşıtsız olarak istediği kadar  Türkiye'ye giriş çıkış yapabilir.

Türkiye'ye götürülen araçlarda yaş sınırı aranıyor mu?

Türkiye'ye götüreceğiniz araçta yaş sınırı aranmaz.

Aracımı  Türkiye'de benden başka kimler kullanabilir?

Yurt dışında yerleşik eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Üçüncü kişiler, sizin aracın içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.

Aracımı  Türkiye'de satabilir miyim?

Türkiye'ye geçici olarak götürdüğünüz aracınızı bir başkasına ne satabilir, ne devredebilir, ne de kiralayabilirsiniz. 


                                                                                                                                                                                                          Kaynak : Hürriyet

YORUM BIRAKIN