Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

100'den Fazla Tanınmış Kişi Vızrajdane Partisi'nin Yasaklanmasını İstiyor

Pazartesi, 31 Temmuz 2023 Bulgaristan 

Bulgaristan Helsinki Komitesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, 100'den fazla tanınmış kişi Vızrajdane (Yeniden Doğuş)  partisinin kapatılması için savcılığa başvuruda bulundu.

Vızrajdane partisi giderek artan bir şekilde açık şiddet çağrıları yapmakta ve siyasi hedeflerine ulaşmak için yasadışı yollara başvurmaktadır. Uyarıda, partinin Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa'yı açıkça ihlal ettiği ve lideri de dahil olmak üzere Vazrajdane aktivistlerinin sık sık şiddet kullandığı veya şiddeti teşvik ettiği bir dizi özel vaka listelenmiştir.

Partinin COVID krizine karşı alınan önlemlerle ilgili eylemleri ve egemen iradeyi yasadışı yollarla bir partinin çıkarlarıyla ikame etme girişimleri detaylandırılıyor.

" Vızrajdane" sistematik olarak antisemitizmi kullanmakta, mültecilere, Romanlara ve LGBTI topluluğu temsilcilerine karşı kin ve nefreti körüklemektedir. Uyarı mektubunun yazarları, saldırılarının hedeflerinin bireysel vatandaşlar, devlet kurumları ve hatta başkentin merkezindeki bir restoranın personeli olduğunu iddia ediyor.

 Uyarıda "Kamu politikalarına ilişkin konularda karşıt görüşlerin ifade edilmesi demokratik bir devlette normal bir süreçtir" deniyor. "Ancak siyasi amaçlara ulaşmak için şiddet kullanımı ve şiddete teşvik de dahil olmak üzere yasadışı yollara başvurulması demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünün anayasal ve yasal korumasından yararlanamaz."

Uyarı, partinin kapatılması ve faaliyetlerinin anayasaya aykırı ilan edilmesi için harekete geçebilecek olan Başsavcı Vekili Borislav Sarafov'a hitaben yazılmıştır. Uyarının kopyası vatandaşların temel haklarının korunmasında önemli bir role sahip olan Yüksek Baro Konseyine ve Ombudsmana da gönderilmiştir.

Kamuya mal olmuş önemli şahsiyetler, sivil aktivistler ve çeşitli alanlarda kendini kanıtlamış profesyoneller de uyarı mektubuna imza atanlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN