Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgar AP milletvekilinin Kuzey Makedonya’ya girişine izin verilmedi

Cumartesi, 06 Mayıs 2023 

Avrupa Halk Partisi’nden Bulgar milletvekili Andrey Kovaçev, “Bılgarska Pamet” (Bulgar belleği) Vakfı Başkanı Milen Vrabevski ve daha üç kişinin Kuzey Makedonya sınırlarına girişlerine izin verilmedi.

6 Mayıs’ta kaydedilen Gergyovden vesilesi ile Kuzey Makedonya’nın Strumitsa bölgesinde Novo Selo’da ulusal birlik mücadelesinde hayatını kaybeden Bulgar savaşçılarını anma programına katılacaklardı.

Bu etkinlik,  Bulgaristan’ın Üsküp Büyükelçiliği, Bitola’daki Başkonsolosluk ve “Bılgarska pamet” vakfı tarafından Novo Selo’daki Bulgar askeri kabristanlığında yıllardan beri düzenleniyor.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı pozisyonda Kuzey Makedonya yetkililerinin “6 Mayıs’ta Aziz Georgi’nin günü olan Gergyovden’i anma etkinliklerine gölge düşürecek harekette bulunma” kararından duydukları derin hayal kırıklığını ifade etti.

Her şeye rağmen etkinlik düzenlendi.

Bu yıl ilk defa iki Ortodoks Kilisesi’nin ortak ayini gerçekleşti. Ayine Kuzey Makedonya’nın askeri ve diplomasi temsilcileri ve Bulgaristan’dan öğrenciler de  katıldı.

Çeviri: Özlem Tefikova

Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN