Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Başbakanı Glavçev: Emekli maaşları % 11 artışla ödenecek

Çarşamba, 15 Mayıs 2024 Bulgaristan

Bulgaristan Başbakanı Dimitır Glavçev, Temmuz ayı başından itibaren emekli maaşlarında yapılacak güncellemeyle ilgili olarak, “İsviçre kuralına” göre artış miktarının sadece %10 olmasına rağmen, emekli maaşlarının %11’lik bir artışla ödeneceği konusunda kararlı.

Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı İvaylo İvanov, yarın Ulusal Sosyal Sigorta Enstitüsü (NSI) Denetim Kurulu toplantısında, 2024 Devlet Sosyal Sigortası Bütçe Kanununda öngörüldüğü üzere, önümüzdeki %11’lik artışın 1 Temmuz’da uygulanmasını teklif edecek. Teklif,  emeklilerin daha yüksek bir güncelleme alma isteğini dikkate alıyor ve bu amaçla gerekli fonlar sağlanıyor. Ulusal Sosyal Sigorta Fonu’ndaki tüm icra temsilcileri %11’lik artış için oy kullanacak.     

Sosyal Güvenlik Kanununa göre emekli aylıkları “İsviçre kuralı” olarak adlandırılan kurala göre artırılmaktadır, ancak nihai karar Ulusal Sosyal Sigorta Kurumu (USSK) Denetim Kuruluna aittir. Bu durum, USSK uzmanlarının hesaplamaları %10’u göstermesine rağmen, emekli maaşlarının farklı bir yüzdeyle güncellenmesi için yasal bir imkan yaratmaktadır.

Mevcut durum bir emsal teşkil etmemektedir. 2021 yılında, yine uzman hesaplamaları bütçelenenden daha düşük bir yüzde göstermiş ve yine de güncelleme daha yüksek bir yüzde ile uygulanmıştır.  

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN