Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki kültürel alışverişin genişletilmesini ele aldı

Cuma, 7 Haziran 2024 Bulgaristan

Bulgaristan ve Türkiye arasında daha fazla ortak kültürel girişimde bulunma olanakları Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ve Türkiye'nin yeni Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık tarafından dün (06.06.2024) Cumhurbaşkanlığında görüşüldü. Taraflar kültürel diplomasinin gücüne ve halklar arasında karşılıklı anlayışa duyulan ihtiyacı dile getirdiler. Büyükelçi Uyanık, Türkiye'nin Bulgaristan'da bir Türk kültür merkezi açılmasına ve Bulgaristan'ın da Türkiye'de bir kültür merkezi açmasına ilişkin Türk tarafının önerisini sundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, birkaç yıldır üzerinde çalıştığı, Bulgaristan'ın öncelikle Goethe Enstitüsü, Cervantes vb. örneklerini izleyerek Avrupa'daki diğer kültür kurumlarıyla birlikte çalışacak kendi ulusal kültür enstitüsünü kurması fikrinden bahsetti. Türkiye’nin ve tüm AB üyesi ülkelerin böyle bir ulusal kurumu var.

Başkan Yardımcısı ve Türk Büyükelçi arasındaki görüşmelerin konuları arasında ticaret, enerji bağlantısı ve turizm alanlarında ikili ilişkilerin derinleştirilmesi yer aldı. Göç konusunun da ele alındığı görüşmede Büyükelçi Uyanık, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yönelik yasadışı kaçakçılığı engellemek için her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Avrupa'nın sadece bu süreçlerin sonuçlarını iyileştirmeye değil, yasadışı göçün kaynağı olan ülkelerdeki çatışma ve sorunları çözmeye odaklanması gerektiğine işaret etti. Yotova ayrıca Avrupa Birliği tarafından kısa bir süre önce kabul edilen göç ve iltica konusundaki yeni Pakt hakkında da yorumda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bu mevzuatın bir parçası olarak Bulgaristan'ın geri kabul konusunda belirleyici bir role ve daha büyük yetkilere sahip olacağını vurguladı.

Kaynak: Kırcaali Haber


 

YORUM BIRAKIN