Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan İçişleri Bakanı, göçmen kaçakçılığı suçlarında cezaların artırılması için milletvekillerinden destek bekliyor

24.11.2022  Bulgaristan
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı İvan Demerdjiev, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bugün Halk Meclisindeki tüm parlamento gruplarına göndermek üzere mektuplar imzaladım ve gönderdim. Mektuplar, Ceza Kanunu’nun göçmen kaçakçılığına ilişkin 279-281 maddelerinde değişiklikler yapılmasına dair kanun tasarısı içerir” dedi.

Değişiklikler, cezaların artırılmasını, ek önlemlerin alınmasını, mülke el konulmasını ve bu tür suçlar için kiralık veya taksitli ödeme ile alınan bir araba kullanıldığında büyük miktarda idari para cezaları uygulanmasını öngörüyor.

Başbakan Yardımcısı, “Tasarının amacı, İçişleri Bakanlığı’na (MVR) bu göçmen kaçakçılığı suçu unsurlarının son tezahürleriyle mücadelesinde yardımcı olmak ve çalışanlarımızı etkin bir şekilde korumaktır” diye vurguladı. Demerdjiev’in ifadesine göre, tüm milletlerden kişiler göçmen kaçakçılığı suçuna karışmış durumda ve analizler bunun ana sebebinin Bulgaristan’da bu tür suçlara verilen cezaların hafif olması ve göçmen kaçakçılığıyla ilgili tüm eylemlerin suç sayılmaması olduğunu gösteriyor. Başbakan Yardımcısı, “Bu durum değişene kadar bu tür tezahürlere karşı her gün mücadele edeceğiz ve Avrupa’nın kriminal dünyasına ait giderek daha fazla kişi Bulgaristan’da gerçekleştirilen bu tür faaliyete katılacak” dedi.

Demerdjiev, savcılık ve yargı makamlarına şöyle sesleniyor: “Kanaatimce bu tür eylemlere yaklaşım biçimi, onların toplumsal tehlikesiyle orantılı değil. 2021 ve 2022’de kapatılan 2485 davadan sadece 158’inde yargılanan sanıklara etkili cezalar verildi”.

İçişleri Bakanı, “Durdurup gözaltına aldığımız insanlar bir iki üç gün sonra yollarda yeni göçmenlerle dolu araçlarla karşımıza çıkıyor. Bu böyle devam edemez” diye vurguladı. Bu konudaki son örneğin Burgaz’da iki polisin ölümüne neden olan otobüsü kiralayan kişi hakkında verilen mahkumiyet kararı olduğunu söyleyen Demerdjiev, “İki polis memurunun ölümünden doğrudan sorumlu olan bir kişiye ertelenmiş ceza verilmesini kabul edemem. İçişleri Bakanlığı, bu mücadelede yalnız bırakılamaz. Mecliste üç eski İçişleri Bakanı bulunuyor. Destek ve yardım bekliyorum, bunu kendim için değil, İçişleri Bakanlığı için istiyorum” diye ekledi.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN