Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan ve Türkiye eğitim ve bilim alanında işbirliğini genişletecek

Çarşamba, 10 Ocak 2024 Bulgaristan

Bulgaristan ve Türkiye, mesleki eğitim de dahil olmak üzere eğitim ve bilim alanında ortak faaliyetlerin genişletilmesi olanaklarını görüşüyor. Bu, Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz başkanlığındaki Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet ile Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcıları Prof. Genka Petrova ve Marieta Georgieva arasında Eğitim ve Bilim Bakanlığında yapılan toplantıda netleşti.

 Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 1997 yılından bu yana Eğitim, Bilim ve Kültür Alanında İşbirliğine İlişkin süresiz bir Anlaşma imzalamıştır.

Toplantı sırasında  Prof. Petrova halihazırda 437 Türk öğrencinin Bulgaristan üniversitelerinde öğrenim gördüğünü ve 65'inin de mezuniyet aşamasında olduğunu söyledi. Türkiye'den geleneksel olarak tıp ve mühendislik alanında uzmanlaşmış 21 doktora öğrencisinin de Bulgaristan'da eğitim gördüğüne dikkat çekti.

 Ona göre Bulgar ve Türk üniversiteleri temiz enerji, iklim, çevre, gelecek ve yeni teknolojiler, denizcilik gibi alanlarda 60 ortak araştırma projesi yürütüyor.

İki ülke arasında aktif bir Erasmus+ değişim programı da bulunmaktadır. Son 10 yılda 6.080 genç Türk vatandaşı ve 3.077 öğretmen bu program kapsamında ülkemizi ziyaret etmiştir.

Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz bu işbirliğinin orta öğretim alanına, özellikle de mesleki eğitime genişletilmesini önerdi.  Yılmaz'ın sözlerine göre, Türk tarafı Bulgaristan'da çok iyi gelişmiş olan tarım ve bilişim sektöründeki Bulgar deneyimiyle ilgileniyor.

Bakan Yardımcısı Marieta Georgieva, Bulgaristan ve Türkiye'nin son yıllarda okul eğitimi alanında 77 değişim projesi gerçekleştirdiğini ve bu projelere Türkiye'den 800 katılımcının dahil olduğunu belirtti. Özellikle mesleki eğitim alanında 400 katılımcıyla 15 proje uygulanmıştır. Georgieva, öğrencilere daha geniş bir eğitim sunabilmek için Bulgaristan'da mesleki eğitimde büyük bir reform yapılmakta olduğuna dikkat çekti.

 Bulgaristan ve Türkiye bilim alanında da önemli ortak faaliyetlere sahiptir. Toplantıda, Bulgar ve Türk bilim kuruluşlarının 1700'den fazla ortak yayınının bulunduğu açıklandı.

Kaynak: Kırcaali Haber


 

YORUM BIRAKIN