Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Emekli Büyükelçi Bilal Şimşir hayatını kaybetti

Pazartesi, 20 Kasım 2023  Fotograf (Balkanlar'da Türk Kültürü)

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı mensubu, Emekli Büyükelçi, 1930 Osmanpazarı (Omurtag) Bulgaristan doğumlu Bilal Niyazi Şimşir  Ankara'da hayatını kaybetti.

 Şeref Üyesi olduğu Türk Tarih Kurumundan  Bilal Şimşir için şu açıklama yapıldı, "Vefat haberini üzüntüyle aldığımız Şeref Üyemiz Bilal Şimşir, deneyimleriyle genç diplomatlara yol gösteren kıymetli bir büyükelçi, üretken bir yazar ve arşivimizin değerli bir bağışçısıydı. Şeref Üyemiz Bilal Şimşir'e Allah’tan rahmet, ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz."

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı da Bilal Şimşir'in vefatı için şu açıklamayı yaptı:"Yazdığı eserlerle yakın tarihimize ve Türk diplomasi tarihine ışık tutan değerli yazarımız, emekli Büyükelçi Bilal N. Şimşir'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine ve akademi camiasına başsağlığı dileriz."

Türk, diplomat, akademisyen, tarihçi - yazar kimliği ile bilinen Şimşir, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden 1957'de mezun olduktan sonra bu fakültede Diplomasi Tarihi Kürsüsünde Prof. Dr. Ahmet Şükrü Esmer'in asistanı olarak çalışan Bilal Niyazi Şimşir, 1960'ta Dışişleri Bakanlığında göreve başladı.

Paris, Şam, Londra, Lahey Türk Büyükelçiliklerinde başkatip ve müsteşarlık görevlerini üstlenen Şimşir, Türk Dışişleri Bakanlığında, merkezde şube müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı.

Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği, Pekin Büyükelçiliği, Avustralya ve Güney Pasifik ülkelerinde büyükelçi olarak Türkiye'yi temsil eden Şimşir, 1998'de Türk Dışişleri Bakanlığında 38 senelik hizmetinin ardından emekliye ayrıldı.

Yakın tarih üzerine 52 cilt araştırma kitabı ve yaklaşık 160 kadar makale kaleme alan Bilal Şimşir'in hayatı, Türk Tarih Kurumunca, "Yaşayan Tarih" belgesel serisinde yayımlandı.
Bilal Şimşir, sivil toplum örgütlerinin tarih konusunda düzenlediği bir çok etkinliğe konuşmacı olarak katıldı.
Bir 7 kişi ve şunu diyen bir yazı 'ULUSL R ARASI SEMPOZYUM ÜL' görseli olabilir

gocmenplatformu.com


 


YORUM BIRAKIN