Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Emin Balkan: "TÜRK İSİMLERİ İADE EDİLMELİDİR"

Perşembe, 29 Haziran 2023 

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, (BAL-GÖÇ) bayramlaşma töreni üyeler ve siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile dernek merkezinde gerçekleşti.

Bayramlaşma törenine,  BAL- Göç ve  BGF eski genel başkanlarından, CHP 27 dönem Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, AK Parti Bursa Milletvekilleri Ahmet Kılıç, Emine Yavuz Gözgeç, Refik Özen, Mustafa Yavuz, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, CHP Bursa Milletvekilleri  Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey ve dernek üyeleri katıldılar.

Bal-Göç Genel Başkanı Emin Balkan misafirlere hitaben yaptığı konuşmasında Balkanlar'a yönelik önemli mesajlar verdi. 
Balkan konuşmasında özetle şu konulara değindi; 

"Maalesef kardeşlerimiz yasal hakları olmasına rağmen haklarına ulaşamıyorlar. Türk kelimesinin kullanılmasından rahatsız olunuyor. Avrupa İnsan Hakları teyit etmesine rağmen Yunanistan'da Türk kelimesi kullanılamıyor. Bulgaristan 2007'de Avrupa Birliği ülkesi oldu. Girerken Türklere bazı haklar verilmiş gibi göründü. Biz orada bölücülük yapmadık ve yapmayız. Orada bizim kardeşlerimiz kendi Türkçesi'ni kullanabilsin. Orada katıldığım bir töreni sizlere aktarmak istiyorum. Bulgarca bir ifade var. Altında İngilizce var. Ancak maalesef Türkçe bir yazı bulunmuyor. Bu konuda bir yasak yok diyorlar ancak, bizim kardeşlerimiz baskıdan dolayı kullanmıyorlar. Giden bazı kardeşlerimizin de Türkçe kullanmaktan kaçındığını görüyorum". 

"Makedonya, Bulgarları ulusal azınlık kabul etmediği için veto alıyor. Ancak Türk azınlığı kullanmıyorlar. Bu sıkıntıları gidermek için bizler uğraşıyoruz. Bulgaristan, Avrupa Birliği'ne girerken Avrupa İnsan Hakları Anlaşması'nı kabul etmiş. Bulgaristan'da ki Türk kardeşlerimiz insanlık dışı muameleye maruz kaldı. İsimlerimizi Bulgar ismi yapmak zorunda bıraktılar. O dönem içinde rahmetli olanlar Bulgar ismi ile defnedildi. İsimlerimizi zorla değiştiren Bulgar Devleti Türk isimlerini iade etmelidir. Bulgaristan'daki asimilasyonu destekleyen yönetimlerin mahkemesi öyle uzadı ki o kişiler rahmetli oldu. 
Bursa nüfusununum yarıdan fazlasının suyun öbür tarafıyla bağlantısı var. Balkanlarda dostluk ve kardeşliği tesis etmeyi çalışıyoruz. Atalarımızdan öğrendiğimiz, ayrım gözetmeyen anlayışı devam ettirmek istiyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri içinde bizi gerici olarak görüyorlardı. Kutsal kitabımızı yakanları kınıyorum.

Mayıs ayında bir seçim süreci yaşadık. Biz, 'Bal-Göç partiler üstü olacak' dedik. Bundan sonra da Bursa'da Balkan göçmenlerinin daha etkin olması gerektiğini savunuyoruz. Siyasi partiler de yer almada eksiğimiz var. Annem ve babam 1951 göçmenidir. Devletlerine çok bağlıydılar. Hep bana 'Oğlum işine zarar gelmesin' derlerdi. Biz bundan sonra siyasi partilerin hepsine, bir tek bölücü terör örgütüne girmeyiz. Değişik siyasi partiler de yer alacağız. Kültürel faaliyetlerimiz de devam edecektir".


 

YORUM BIRAKIN