Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Gallup International Balkan Sosyolojik Araştırma Ajansı: Seçimin galibi, son anda belli olacak

30.03.2023 Bulgaristan 

Bulgaristan Ulusal Radyosu’nun (BNR) finansmanıyla Gallup International Balkan Sosyolojik Araştırma Ajansı tarafından 18-24 Mart tarihleri arasında 18 yaş üstü 1004 kişiyle dizüstü bilgisayarlar üzerinden yüz yüze gerçekleştirilen bir anket sonuçlarına göre, eğer seçimler mart ayının son 10 gününden birinde yapılsaydı, sonuç şu olurdu: Değişime Devam (PP)-Demokratik Bulgaristan (DB) İttifakı oyların yüzde 26,9 ile birinci parti, Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB)-Birleşik Demokratik Güçler (SDS) İttifakı da yüzde 26,5 oranında benzer seviyelerde oy oranına sahip olacaktı.

 Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Vızrajdane partileri, sırasıyla yüzde 13,3 ile yüzde 13,0 oy oranıyla üçüncü sıra için mücadele ediyor.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakı, yüzde 7,2 oyla beşinci sırada yer almaya devam ediyor.

Bulgaristan’ın Yükselişi partisi, Sol Görüşlü Partiler İttifakı ile Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi, sırasıyla yüzde 3,5, yüzde 3,3 ile yüzde 3 oyla Meclise girmek için yüzde 4’lük seçim barajını aşmaya çalışıyor.

Ancak sosyolojik araştırma ajansı, yüzlerce seçmenin henüz hangi partiye oy vereceğine karar vermemiş olmasından dolayı bu verilerin bir tahmin değil de bildirilen siyasi tercihlerin sadece anlık bir tablosu olarak bakılması gerektiğini kaydediyor. Oy oranlarının yakın seviyeleri, aktivitede dalgalanmalar, ani gelişmeler vb. değişiklikler olması halinde hassas dinamikler mümkündür.

Gallup’a göre, seçimin galibi son anda karar verecek seçmenlerin oylarıyla belirlenecek. Daha iyi bir başlangıç ​​pozisyonuna sahip olan siyasi güç, daha fazla çekirdek seçmen oranına sahip olandır. Üçüncülük konusunda da dinamik gelişmeler yaşanabilir. Sağlam ve öngörülebilir destek sağlama yeteneği, seçim barajını aşma sorununu da çözebilir.

Anket katılımcılarının yüzde 40,1’i 2 Nisan seçimlerinde kesinlikle oy kullanacağını belirtiyor. Buna göre, seçimlere katılım oranının önceki seçimlere katılım oranına yakın seviyelerde olması bekleniyor. Anket katılımcılarının yüzde 4,1’i, “Kimseyi desteklemiyorum” seçeneğini seçeceklerini söylüyorlar.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN