Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

GERB-SDS ve PP-DB koalisyonları, ikinci hükümet kurma yetkisi ile ortak yönetimde anlaştı

Pazartesi, 22 Mayıs 2023 

GERB-SDS koalisyonun başbakan adayı Mariya Gabriel, hükümette kulis ardı anlaşmalar ile bazı kişilerin hükümette yer almasına müsaade etmeyeceği gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e birinci hükümet kurma yetkisini iade etti.

Mariya Gabriel, Cumhurbaşkanı önünde yaptığı konuşmada son 48 saat içinde siyasi güçlerle yapılan istişarelerde PP-DB koalisyonunun parlamento grubu ile aklı selim davranılarak ve ortak tavizler ile Bulgaristan’ın açık prensipleri, hedef ve sorumlulukları olan bir hükümeti olması için ortak karar aranmasına varıldığını vurguladı.

Ayrıca Mariya Gabriel, PP-DB koalisyonunun başbakan adayı Prof. Nikolay Denkov ve iki partinin liderleri ile ikinci hükümet kurma yetkisinin ulusal olması gerektiğini ve koalisyonun da dönüşümlü olarak başbakan ve başbakan yardımcısı olması, sağlam bir temel olarak yasama ve yönetim programı ve çok net belirtilen sorumluluklar gerektirdiğinin farkında olduklarını vurguladı.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Mariya Gabriel’e çabaları için teşekkür etti ve bundan sonraki her hükümet kurma yetkisinin daha fazla taviz ve en çok da toplum önünde aktif iletişim gerektirdiğini vurguladı.

Bundan önce ise Mariya Gabriel ve Prof. Nikolay Denkov, Halk Meclisi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Burada Parlamento’da temsil edilen birinci ve ikinci siyasi güç arasnda dönüşümlü ortak yönetim konusunda uzlaşıya varıldığı anlaşıldı.

 

Hükümetin birinci siyasi gücün desteği ile en az 18 ay çalışacağının garantisi olarak ise ilk 9 ay başbakanın Nikolay Denkov olması, Mariya Gabriel’in ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı görevinde olması önerildi. Diğer 9 ay boyunca ise GERB-SDS adayı Başbakan, PP-DB koalisyonun adayı – Başbakan yardımcısı olması teklif edildi.

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in ikinci hükümet kurma yetkisini sunması bekleniyor.

Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN