Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

"19 Mayıs Cebel Günü" etkinliği Cebel'de düzenlendi

Cuma, 19 Mayıs 2023 Bulgaristan

"19 Mayıs Cebel Günü"  etkinliği Cebel'de, yöre halkınının ve yurt dışındaki Cebel'lilerin katılımı ile düzenlendi.düzenlendi.

Bulgaristan’da Todor Jivkov önderliğindeki komunist rejimin 1984 Yılının Aralık ayında Türklere karşı başlattığı asimilasyon politikalarına karşı 1989 yılı 19 Mayıs günü Cebel’de  çevre köylerden insanların yoğun katılımı ile yapılan ayaklanma bütün Bulgaristan’a yayılmış ve sonucunda sınır dışı etme yani zorunlu göç başlamıştı.

Süreç Bulgaristan’da Jivkov ve komünist rejimin sonunu getirerek Bulgaristan’da demokrasinin , serbest siyasetin ve özgürlüklerin başlaması ve yeşermesine vesile olmuştu. Böylece Cebel’de yaşanan olaylar  Bulgaristan’daki Türkler ve Bulgaristan için  tarihsel dönüm noktası olmuştu.

Geleneksel "19 Mayıs Cebel Günü"  etkinliği Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali'nin açılış konuşması ile başladı.

Necmi Ali konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi; “Cebel halkının özgürlük mücadelesi, Bulgaristan’daki demokrasi sürecinin temelini attı. İnsanlarımızın gurur ve onuru asla baş eğmedi. 19 Mayıs bayramı ve bu kutlamayı yaptığımız aynı isimli meydan özgürlük iradesinin sembolünü taşır. Biz o yüzden Cebel’in bayram gününü ayrıca demokrasi bayramı olarak kutluyoruz.  “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandığı için, Cebel halkı adına Türk halkının bu güzel bayramını kutlayıp sağlık ve mutluluk dilemek istiyorum.” 

Bursa'dan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Şeyh-Cuma Cebel Derneği Başkanı Osman Altın , Koşükavaklilar  Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz Mutlu etkinliğe katıldılar.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yaptığı konuşmasında şu mesajları verdi; “Anavatan Türkiye’den dost ve komşu ülke olan Bulgaristan’a selamlar getirdim. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kucak dolusu muhabbetlerin getirdim.” dedi.

Bulgaristan’daki Türk ve Müslümanların eski komünizm rejimine karşı direnişlerinin bundan tam 34 yıl önce yine bu meydanda bir demokrasi meşalesi yaktığını hatırlatarak “O meşale sadece Cebel’i, Kırcaali’yi değil, tüm Doğu Avrupa’yı aydınlattı.” ifadelerini kullandı.

Bir 10 kişi ve yazı görseli olabilir
Bir 9 kişi ve düğün görseli olabilir

BGP  HABER 

YORUM BIRAKIN