Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Rusya, Bulgaristan’ın münhasır ekonomik bölgesinin bir bölümünde tatbikata hazırlanıyor

Perşembe, 27 Temmuz 2023 

Bulgaristan Savunma Bakanlığı’nın bildirdiği üzere, Rusya Federasyonu, askeri tatbikatların yürütülmesi nedeniyle Karadeniz'de geçici uyarı bölgesi tanımladığı sözde kamu bildirisi gönderdi. NATO’nun Rusya’nın Karadeniz’deki tehlikeli davranışını kınadığına dair dün yaptığı duyurunun ardından, Savunma Bakanlığı, söz konusu bölgenin ülkemizin münhasır ekonomik bölgesinin bazı kısımlarını kapsadığını belirtti.

Rus “uyarı sahası” Bulgaristan’ın Karadeniz karasularını da etkileyecek

Bildiride ayrıca tatbikatın karasularımızın uzağında yapılacağı ve endişe edilecek bir durum olmadığı belirtiliyor.  

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bulgaristan ve Müttefikler, İttifak çerçevesinde alınan kararlara uygun olarak NATO sorumluluk alanında düzenli olarak artırılmış gözetleme faaliyetlerine devam ediyor”ifadelerine yer verildi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Yardımcısı Atanas Zapryanov, uluslararası deniz hukukuna göre Rusların bölgede serbest seyir yapabileceklerini söyledi. Zapryanov, “Sorun şu ki, orada tatbikat yaparak ambargo operasyonları ve nakliyeyi engelleme hakları yok” sözlerini kullandı. Savunma Bakanı Yardımcısına göre, “Bu, Rusya’nın Ukrayna’yı engellemek için tahıl anlaşmasının fiyatını artırma girişimi ve muhtemelen ülkenin anlaşmaya geri dönmesi için müzakereler aranacak.”

Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN