Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Yeni kabinede GERB’in önerdiği uzmanlar da yer alacak

Çarşamba, 31 Mayıs 2023 Bulgaristan

Meclis’te Değişime Devam (PP)-Demokratik Bulgaristan (DB) İttifakı ile Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) - Birleşik Demokratik Güçler (SDS) İttifakı’nın liderleri arasında üç saat süren bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının bitişinden sonra kısa ama öz konuşan iki ittifakın temsilcilerinin açıklamalarından daha önce önerilen kabinede değişiklik yapılması üzerinde çalıştıkları anlaşıldı.

Meclis Başkanı Rosen Jelyazkov'un makam odasına yapılan toplantıya Kiril Petkov, Asen Vasilev, Nikolay Denkov, Hristo İvanov, Atanas Atanasov, Vladislav Panev, Boyko Borisov, Mariya Gabriel, Tomislav Donçev ve Desislava Atanasova katıldılar.

Toplantıda dün GERB-SDS İttifakı’nın Başbakan adayı Maria Gabriel'in yeni ittifakla müzakereleri devam ettirmek için bir koşul olarak belirlediği olası bir kabinenin yapısı ve kabine listesinde değişiklikler tartışıldı. Daha spesifik olarak Boyko Borisov'un partisi, yeniden Maliye Bakanı olarak aday gösterilen Asen Vasilev gibi siyasi figürlerin geri çekilmesinde ısrar etti. Bu arada, daha dün PP-DB geri adım atma olasılığını açıkladı. Dünkü protesto sırasında PP Milletvekili Daniel Lorer, hükümette yer alacağı kesin olarak bilinen isimlerin Nikolay Denkov ve Maria Gabriel olduğunu söyledi.

Eski Avrupa Birliği Komiseri Gabriel’in kendisine PP-DB İttifakı ile aralarında buzların eriyip erimediğini soran gazetecilere söylediği tek şey, “Bu aşamada bu soruya bir cevabım yok. Görüşmeler devam ediyor” oldu.

Denkov, aynı soruya, “Sıcaklık sıfır ile yüz derece arasındadır. Temasımız var. Görüşmelere devam ediyoruz” yanıtını verdi.

GERB-SDS, Cumartesi günü PP-DB ile müzakereleri, Radostin Vasilev tarafından kamuoyuna sızdırılan Kiril Petkov ve Asen Vasslev’in partisinin Merkez Karar Kurulu toplantısının ses kayıtları nedeniyle dondurdu. Ancak sorunun önerilen kabine listesinde olduğu anlaşıldı. Daha 49. Dönem Halk Meclisi’nin başlangıcından beri DB İttifakı, yalnızca uzmanların yer aldığı düzenli bir kabine kurulmasında ısrar ediyor. Burada siyasi figürler olmasında ısrar eden ittifak ortağı PP ile çelişiyor. PP’lilerin argümanı, siyasi sorumluluğu kimin taşıdığını netleştirmektir. Ancak Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in kendi deyişiyle itibarını kaybettiği için PP-DB'ye ikinci hükümet kurma yetkisini değerlendirmeme çağrısı ve ardından geçici kabinenin Petkov hükümeti aleyhindeki belgelerin ortaya çıkarılmasının ardından PP, tutumunu yeniden gözden geçirdi. Görünüşe göre siyasi oluşum, Tomislav Donçev'in dünkü bu şekilde olmayacağı için yaklaşımlarını değiştirmeye çağıran dostane tavsiyesine kulak vermiş.

Nikolay Denkov toplantıdan sonra, “İki unsur var - biri kamu kurumu çalışanları ile ilgili bir sorun olmamasını sağlamak. Endişe duyan herkesin içinin rahat etmesi için ilgili belgeyi hazırlıyoruz. İkincisi, tabii ki, kabine üyeleridir” dedi. Denkov’un sözlerinden Radostin Vasilev'in yayımladığı ses kayıtlarından PP'nin kamu kurumlarında kadro değişikliği konusunda da tutumunu yeniden gözden geçirdiği anlaşıldı.

Kabine listesinde GERB’in eski bakanlarının yer almayacağını söyleyen Denkov, “Daha iyi uzmanların bulunup bulunamayacağını görmek istiyoruz” dedi.

PP-DB İttifakı’nın Başbakan adayı, Borisov'un partisi tarafından önerilen uzmanların hükümette yer alıp almayacağı sorulduğunda, "Her yerden uzmanları teklif olarak kabul ediyoruz. Siz de bize uzmanlar önerebilirsiniz. Asıl soru, bir alanda en iyi uzmanların kim olduğudur” diye yanı verdi.

Fotoğraf: Gerb.bg
Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN