Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da Kovid-19 tedavisinde yeni bir ilaç kullanılacak

Bulgaristan Sağlık Bakanı Stoyço Katsarov, Başbakanlık konutunda basına yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu, monoklonal antikorlara dayalı 3000 doz yeni bir Covid-19 ilacının alımını onaylamaya karar verdi. Bakan, hangi ürünün söz konusu olduğunu belirtmedi, ancak ruhsatsız bir tıbbi ürün olduğunu ve bir talimatla kullanımına izin verdiğini söyledi. İlacın adı belirtilmemiş olsa da, bir süredir bunun büyük olasılıkla ABD’li ilaç firması Merck’in “Molnupiravir” adlı ilacı olduğu söylentileri dolaşıyor.

Bununla birlikte ilacın kullanım amacı, virüsün vücutta çoğalmasını durdurması ve buna göre, hastanelerdeki hastaların büyük çoğunluğunda olduğu gibi ciddi bir durum ortaya çıktığında değil, mümkün olduğunca erken alınmalıdır. Dr. Katsarov, “Bu yeni bir ilaç, doktorların koronavirüs hastalarını tedavi etmeleri için ikinci bir fırsat. Şimdiye kadar sadece bir seçenek vardı – Rendesidir ilacı” diye belirtti.

Remdesivir ile tedavi edilen her dört kişiden birinin öldüğünü doğrulayan Dr. Katsarov, “Çok yakında hastane yataklarının yetersizliği gibi bir durumla karşı karşıya kalacağız. Hayatı seçmeliyiz, bu daha önemli” diye ekledi. Prof. Dr. Tatyana Çervenkova’nın ifadesine  göre Remdesivir ile tedavi hastalığın başlangıcında viral replikasyonun olduğu ilk 5-7 gün içinde önerilir. Şu anda yaygın olan Delta varyantında bu süre 3-6 gündür. Hastalar genellikle hastalığın başlangıcından yaklaşık 7-10 gün sonra Remdesivir gibi bir antiviral ilacın tedaviye dahil edilmesinin doğru olmadığı durumlarda hastaneye giderler.

Remdesivir ile aynı türdeki yeni ilacın ilk teslimatlarının bu ayın sonuna kadar yapılması bekleniyor ve son teslim tarihini kısaltmak için her şey yapılıyor. Bakanın kararı şaşırtıcı, çünkü yeni ilaç aslında amacı olan ilk belirtiler için değil, hastanede tedavi için kullanılacak.

 

Kaynak: Kircaaliıhaber

YORUM BIRAKIN