Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Türklerinin meşalesi Nuri Turgut Adalı mezarı başında anıldı

BULGARİSTAN
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis başta olmak üzere HÖH’ün Kırcaali iline bağlı yedi ilçe temsilcisi, bu yıl da Bulgaristan Türklerinin meşalesi merhum şair Nuri Turgut Adalı’yı ölümünün 15. yılında doğup büyüdüğü Kirkovo (Kızılağaç) ilçesine bağlı Ostrovets (Adaköy) köyünde bulunan mezarı başında andılar. Adalı’nın mezarına çelenk ve çiçek konuldu, ruhu için dua edildi. 
Yapılan anma töreninde HÖH Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Erdinç Hayrula, HÖH Kırcaali İl Başkanı İzzet Şaban, HÖH Kırcaali milletvekilleri Adlen Şefket ve Erol Mehmet, eski Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Milletvekili Necmi Ali, Bulgaristan Halk Meclisi 43. Dönem Milletvekili Saliha Emin, Kırcaali İli Siyasi Tutuklular Vakfı Başkanı Halil Rasim, Kırcaali ilinde belediye başkanları, meclis başkanları, belediye üyeleri, köy muhtarları ve törene katılmak için özel olarak İsveç’ten gelen yakınları Güner Mert ve Cesur Mert hazır bulundular. 
HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İl Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Mehmetali, Nuri Adalı’nın kısaca hayat hikayesini anlattı. Eski Bulgaristan Başmüftüsü Fikri Sali, merhumun kabri başında dua okudu.
Anma töreni HÖH Kirkovo İlçe Teşkilatı tarafından organize edildi. 
Nuri Turgut Adalı, 1922 yılında Ostrovets köyünde dünyaya geldi. Totaliter rejim döneminde Bulgaristan Türklerinin hak ve özgürlüklerinin en parlak savunucularından biridir. Ülkede Müslümanların haklarını koruma mücadelesi verdiği için Bulgaristan Türklerinin Nelson Mandela'sı olarak adlandırılır.
Nuri Adalı, 1989 yılında Bulgaristan’dan zorla Türkiye’ye göç ettirilenler arasında bulunuyor. Uzun yıllar Bursa BAL-GÖÇ Derneği’nin genel sekreterliğini yaptı. 2004 yılında hayata gözlerini yumdu. Momçilgrad (Mestanlı) kasabasının merkezinde yer alan park Nuri Adalı’nın adını taşıyor.  Kaynak : Güner Şükrü

YORUM BIRAKIN