Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Ayaklar Altındaki Milliyetçilik

17 Şubat 2013,saat 15 00 TRT haberlerini izliyorum. Sayın başbakan Mardin Midyat da toplu açılış törenlerinde konuşuyor. Konuşması esnasında şu cümlelere yer vermesine şaşırdım kaldım.”Hiç kimse bize Türk milliyetçiliği ile, Kürt milliyetçiliği ile, tüm diğer milliyetçiliklerle gelmesin! Milliyetçilik bizlerin ayakları altında” Başbakan bu cümleleri sarf ederken olumlu bakmaya çalıştım. Cennet anaların ayakları altında sözü ile bağdaştırmaya çalıştım. Olmuyor. O cümle analarımıza göstermemiz gereken ilgi ve şefkatin boyutunun ne olması gerektiğini vurgulayan bir deyim. Sayın başbakan ise insanlar için kutsal sayılan millet kavramını ayaklarının altında olduğunu söylüyor. Bir milleti millet yapan bizlerin değerlerinde konuştuğu dildir. İnsanların ana dili neyse o insanlar da o milletin mensuplarıdır. Onlar ister Türk, İster Kürt, ister Gürcü ve diğerleri olsun kendi milletleri ile gurur duyarlar. Hani hep övünerek söylüyorduk; Türkiye çeşitli etnik toplulukların, kültürlerin kardeşçe yaşadığı insanlar topluluğunun oluşturduğu Türkiye Cumhuriyetidir diye. Adını çoğunluğunu Türklerin insanlarından alan Türkiye Cumhuriyetinde Türklük üzerinde bu kadar oynanırsa; Misakı Milli sınırlarımız dışında başka bayraklar altında yaşayan soydaşlarımıza Türk değilsiniz. Bakınız Türkiye bile Türk kelimesini tartışıyor demezler mi?

Sayın başbakan Türkiye de hiçbir isim altında milliyetçilik yapılmasını istemiyor. En azından yukarıda sarf ettiği o cümlelerden ben böyle anlıyorum. Peki, Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde yaşayan ve çeşitli etnik gurupların insanların hepsine birden ne diyeceğiz. Türk demeyeceğiz, Kürt demeyeceğiz, Laz demeyeceğiz de ne diyeceğiz Yoksa alerji sadece Türk kelimesine mi? Birçok kaynakta belirtildiği gibi TÜRK demek güçlü, kuvvetli, çalışkan, zeki anlamına geldiği belirtiliyor. Mustafa Kemal Atatürk;”Ülkeniz sizindir, Türk milletinindir. Bu ülke tarihte Türk tü, bu günde Türk tür ve sonsuza kadar Türk olarak yaşayacaktır”

Bakınız çevremizdeki kardeş devletler TÜRK kelimesinden geliştirilmiş T.C.Devleti sınırları içerisinde yaşayan Türkler için ne söylüyorlar;”Bizler iki devlet bir milletiz.”Haydar Aliev Azerbaycan Cumhur Başkanı. ”Çocuklarımızı Türk gelenek ve göreneklere göre yetiştirelim! Türklüğümüzü çocuklarımıza ve dünyaya öğretelim.”Kazakistan devlet başkanı Nur Sultan Nazarbaev.Türklüğün hoşgörüsüne,insancıl davranış ve yardımseverliğini örnek alan birçok ülkenin dışındaki Avrupa dan gelen seslere kulak verelim dilerseniz;

Avrupa Konseyi raporundan sosyal paylaşım sitelerine yansıyan talimat ve kararlara bir bakalım!

Avrupa Konseyi raporunda yer aldığı iddia edilen alttaki cümleyi T.Ç devleti yöneticilerine bir talimat olarak değerlendiriyorum. “NE MUTLU TÜRK’ÜM DEDİRTME”

Bakınız 24–26 Haziran tarihleri arasında yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin bir karar tasarısına göre Türkiye n Güneydoğusu kürdistan olarak tasarıda yer aldığı yine sosyal paylaşım sitelerinde dillendiriliyor.

Bu memlekette Türk yok, Kürt yok, diğer etnik topluluklar yok der; Mensubu oldukları milliyet kavramını ayaklar altına alırsak. Hiç bir millete mensup olmayan insanlar topluluğu mu oluşturacağız. Yoksa millet yok bundan sonra bu ülkede ümettler mi yaşıyor diyeceğiz? Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarının, yüce Türk milletinin de onayı ile kurduğu cumhuriyet rejimi sayesinde bu ulusun insanları ümmetlikten Millet egemenliğine kavuşmuşlardı. Bir milletin kendi özüne sahip çıkmak kadar doğal bir davranışı nasıl olur da kafatasçı olarak adlandırabiliriz. Dünyada 200 civarındaki devletlerin hangisinde ülke insanının çoğunluğunu oluşturan halkının ismi dışında devlet adı taşıyan ülke vardır. Bizlere akıl hocalığı yapmaya kalkan Avrupalı sözde dostlar; Almanya, Fransa, İngiltere ve diğerleri kendi milliyetleri ile gurur duyarken, bizlere hangi hakla NE MUTLU TÜRK ÜM DEDİRTME diye talimat verebiliyorlar.

Ben sayın başbakanın her zaman ve her yerde altını çizerek söylediği; Tek devlet, Tek millet, Tek bayrak ve Tek dil cümlelerine ve bu ifadelerle örtüşen, Anayasanın üçüncü maddesine sadık kalacağına; Yapılacak yeni anayasada bu ifadelerin yerini alacağına inanıyorum. Milliyetçiliğin ayaklarının altında olduğunu söyleyen sayın başbakan bunu hangi maksatla söylediğini, her halde önümüzdeki günlerde açıklık getirecektir. Acaba konuşmayı yaparken bulunduğu ortamdan mı etkilendi. Kürt halkının adını kullanarak, terör estiren pkk ya karşı mı söylendi. Bir kısım azınlığı memnun edeceğim diye, çoğunluğun kalbini kırmak kime ne kazandırır ne kaybettirir acaba?

Hani bu ülkeyi Çanakkale de, istiklal savaşında Türkü, Kürdü, Abaza sı, Boşnağı, Çerkez ve diğerleri ile birlikte kurtarmıştık. Milliyetçilik ayaklar altına alınacak kadar ucuz bir kavram değildir.

Zülkef Yeşilbahçe
23.02.2013     Bursa Haber Gazetesi

YORUM BIRAKIN