Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

BAL-GÖÇ 'Balkan Savaşları; Nedenleri, Sonuçları ve Etkileri' konferansı düzenledi

Perşembe, 14 Aralık 2023 Bursa 

Bursa Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal Göç) Ördekli Kültür Merkezi'nde Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında "Balkan Savaşları; Nedenleri, Sonuçları ve Etkileri" konulu konferans düzenledi.

Bursa Osmangazi Ördekli Kültür Merkezinde düzenlenen konferansın  moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden, Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın yaparken, panelist olarak  Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan ve  Gürhan Korkmaz  sunum yaptılar ve sorulan soruları yanıtladılar.

Konferansa, Bulgaristan Bursa Konsolosu Momçil RusinovBRTK Başkanı Sabri Mutlu, BALKANTÜRKSİYAD Yönetim Kurulu Üyesi Naci Şahin. CHP Bursa İl Başkan Yardımcıları Sabiha Adalı ve Derya Aysel, BAL-GÖÇ eski yönetim kurulu üyesi ve CHP Yıldırım İlçe Delegesi Durhan Güler, diğer siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Bal-GÖÇ yönetim kurulu  üyeleri katıldılar. CHP Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk ve Orhan Sarıbal Ankara'da olmaları nedeniyle katılamadıklarını ve etkinliğin hayırlı olmasını diledikleri mesajları salonda okundu.

Bal Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan yaptığı açılış konuşmasında, birinci ve ikinci Balkan savaşlarının Türkler ve Müslümanlar açısından trajik bir süreci oluşturduğunu, 1912'lerde toplum olarak bir travma yaşandığını vurgulayarak, bunu iyi tahlil etmeliyiz dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bile ailesiyle birlikte bu göç travmasından nasibini aldığını ve büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Emin Balkan Türkiye'nin dört bir tarafının yüzyılları kapsayan bir kültürü bünyesinde barındıran Balkan göçmenleri ile anlamlandığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 . Yıla ermesinin mutluluğunu yaşadıkları bu günlerde geçmişte yaşananları unutmadıklarını belirten Başkan Balkan, Avrupa Birliği bünyesinde bulunan 3 Balkan ülkesinde yaşayan insanlarımızın hala sıkıntılı olduğunu da ifade etti.

Balkan, "Özellikle Bulgaristan'da hala ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyoruz. Bulgaristan'da yaşananlar nedeniyle Bulgar dostlarımıza karşı negatif bir bakış açısı taşımıyoruz. Ancak Bulgaristan devletinin bize yönelik bakış açısını da göz ardı edemeyiz, hala çözüm bekleyen sorunlarımız var" dedi.

gocmenplatformu.com
 

YORUM BIRAKIN