balkangocmenleri.com

BALKANLAR - Selanik (Thessaloniki)

Balkan ülkeleri gezimiz kapsamında Yunanistan'da Selanik'teyiz... Duyguluyuz, hüzünlüyüz ve gururluyuz... Bizden biri... Bir Balkan Türk'ü...
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir Selanik. Müze olarak ayakta duran Atatürk'ün doğduğu evin girişindeki kitabede şunlar yazılı “Türk milletinin büyük müceddidi ve Balkan İttihadının müzahiri Mustafa Kemal burada dünyaya gelmiştir”.

Mustafa Kemal'in doğduğu, çocukluk ve gençlik günlerinin bir kısmını geçirdiği evin adresi  Apostolou Pavlou Sokağı, No.17.

Selanik, (Yunan'ca "Thessaloniki"- Büyük İskender’in kız kardeşinin adı şehre verilmiş) bir liman kenti kordon boyunca yürürken adeta İzmir'i hatırlatıyor. Şehirde çok sayıda tarihi binalar ihtişamlı duruşlarıyla göz dolduruyor.

Selanik Belediyesi 1933 yılında evi satın alıp Mustafa Kemal Paşa’ya hediye etmeye karar vermiş. Satın alma işlemleri 1937 yılında tamamlanmış ve 1953 yılında müze olarak açılmış. “Atatürk Evi” Müzesinin bitişiğinde Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu da bulunuyor ve Ay Yıldızlı Bayrağımız burada dalgalanıyor.

Selanik, (Yunan'ca "Thessaloniki"- Büyük İskender’in kız kardeşinin adı şehre verilmiş) bir liman kenti kordon boyunca yürürken adeta İzmir'i hatırlatıyor. Şehirde bulunan çok sayıda tarihi binalar ihtişamlı duruşlarıyla göz dolduruyor. Şehrin en büyük meydanı olan Aristoteles Meydanı üç tarafı görkemli tarihi binalarla çevrilmiş olup, bir tarafı ise denize sıfır konumunda arada sahil yolu var. Binaların zemin katlarında alış veriş mağazaları, kafe ve restoranlar var.

Balkan Savaşlarında Osmanlının bölgede hakimiyetini kaybetmesiyle ne yazık ki, tek bir kurşun atmadan teslim edilen Selanik'te, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin tarihi eserleri arasında Hamza Bey Camii, Venizelos Heykeli, Bedesten, Osmanlı dönemi Hükümet Konağı, Hamidiye Hastanesi, Aziz Dimitri Kilisesi, Osmanlı döneminin ilk Jandarma Süvari Okulu, Aristoteles Üniversitesi, Şadırvan, Yorgo Rotundası (Hortacî Süleyman Camii), Galerios’un Zafer Takı, Osmanlı Gümrük Binası ve sahil şeridinin sonunda bir park alanında Beyaz Kule bulunuyor. Beyaz Kule 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edilmiş. Osmanlının şehirden çekilmesiyle Yunanların kuleyi beyaza boyamışlar fakat kule zamanla eski rengine dönüşmüş.
Selanik gezimizde Türk esnafların dükkanlarından alışveriş yaptık, yemek yedik ve sohbet ettik.
Yemek porsiyonlarının dolgunluğu ve ucuzluğu herkesin dikkatini çekti.

Not; Atalarımızın nerelere gittiğini, ne götürdüğünü ve ne bıraktığını yerinde görmek önemli!
Rehberimiz Rıfat Destanoğlu'na teşekkür ediyorum.
Durhan GÜLER
19.09.2025 Bursa

YORUM BIRAKIN