Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan'da oturum alanlara sigorta parası sürprizi

Bulgaristan doğumlu T.C. vatandaşları Bulgaristan vatandaşlığı için başvurduklarında önce  oturum alırlar, 3 yıl sonra vatandaşlık mülakatına girdikten sonra yaklaşık 5 yıl sonra her şey yolunda giderse Bulgaristan vatandaşı olurlar. Yıllardan beri bu süreç böyle devam etmişti.

İnternet sitemize gelen mağduriyet şikayetlerine göre, geçici hükümet döneminde başlayan uygulama ile 2023 Ocak ayından beri, vatandaşlık belegesini alma günü geldiğinde geriye dönük 5 yıllık sigorta parası  isteniyormuş. Sigorta parası sürpizi ile karşı karşıya kalan 4- 5 yıl önce oturum almış olan kişiler, yeni hükümetten geriye dönük işletilen bu uygulamanın kaldırılmasını bekliyorlar.

Yorumsuz şekilde başlıca şikayet mesajları şöyle;

Yıllardır istenmeyen bu sigorta paraları neden şimdi isteniyor, eşitlik ilkesine aykırı değil mi.

Oturum almak için başvururken  5 yıl önce  böyle bir uygulama yoktu, şimdi son dakikada geriye dönük sigorta parası isteniyor, AB yasalarına göre kanunlar geriye dönük uygulanır mı, kanunlar çıktığı günden itibaren uygulanmalı.

Oturum aldık ve yılda 2-3 defa Bulgaristan'a gidip geldik, toplamda 5-10 gün orada kalmış olduk ancak tam yıl kalmış gibi sigorta parası isteniyor, haksızlık değil mi.

En başta sigorta parası isteneceğini bilseydik belki vatandaşlığa başvurmazdık.

Bulgaristan'da kaç gün kalındıysa okadar gün için sigorta parası alınsa mantıklı değil mi.

Gelen mağduriyet mesajlarında, HÖH (DPS), BRTK, BGF, BAL-GÖÇ, Bulgaristan yörelerine hitap eden dernekler ve Bulgaristan göçmeni milletvekillerinden konunun gündeme taşınması ve mağduriyetin giderilmesi için girişimde bulunulması talep ediliyor.

BGP  HABER
 

YORUM BIRAKIN