Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Naim Bakoğlu hayatını kaybetti

11.03.2023
Bulgaristan Türk edebiyatı ve Türk aydınları arasında önemli yere sahip, sevilen şair, yazar ve gazeteci Naim Ömer Bakoğlu10 Mart Cuma günü  hayatını kaybetti.

Naim Ömer Bakoğlu kimdir;
Şair, yazar ve gazeteci. 25 Nisan 1947, Bulgaristan / Şumnu (Şumen) / Yeni Pazar (Novi Pazar) / Kulakova (Dolina ) köyü doğumlu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu köyde yaptı. Daha sonra Şumnu’daki Tarım Meslek Lisesi’ni bitirdi. Askerliğini yaptıktan sonra Yeni Pazar’da porselen fabrikasında dekoratif ressam olarak çalışmaya başladı. Milli ruhu yüksek olan şair yerel yöneticilerin dikkatini çekti ve izlenmeye alındı. Fabrikada “tehlikeli” görülünce işten atıldı. İşsiz kalan Bakoğlu, önce inşaatlarda, sonra da Devne’deki çimento fabrikasında çalıştı. 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutularak Türkiye’ye geldi. Bir yıl İzmir /Aliağa’da yaşadı.

1991 yılında Bulgaristan’a dönerek, faal olarak “Hak ve Özgürlük Hareketi”ne katıldı. Hareketin yayın organı olan “Hak ve Özgürlük“ gazetesinin Kuzey Doğu Bulgaristan muhabirliğine atandı ve aynı zamanda “Zaman-Bulgaristan” gazetesinin Kuzey Doğu Bulgaristan muhabirliğini yaptı.
Naim Ömer Bakoğlu; yazmaya küçük yarlarda şiirle başladı. Bulgaristan’da o dönemde Türkçe olarak çıkan birçok gazete ve dergilerde, Sofya radyosunun Türkçe yayınlarında sesini duyurmaya başladı, edebiyat yarışmalarına katılarak ödüller aldı. Bugüne kadar ikisi şiir, biri anılar / kısa öyküler ve diğeri de roman olmak üzere dört kitabı yayımlandı… Şiirlerinde ve öteki çalışmalarında özellikle Deliorman Türkü’nün geçim sıkıntılarını, göç acılarını ve totaliter Bulgar yönetiminin baskılarını dile getirdi. Ayrıca röportajlar yaptı, siyasi makaleler ile yolculuk notları yazdı. Eserleri Bulgaristan’daki Türkçe basın organlarında yayımlandı. Kuzey Kıbrıs, Ankara, İstanbul, Marmaris, Datça, Elazığ gibi değişik yerlerde düzenlenen şiir şölenlerine katıldı.   
Kendisi de Bulgarca bilmekte olan sanatçının şiirlerinin bir bölümü ve “Azman” adlı romanı Bulgarcaya çevrildi… Halen “Zaman-Bulgaristan“ gazetesinde çalışan Bakoğlu, evli ve iki kız çocuğu babası olup Bulgaristan / Silistre’de oturmaktadır. Razgrat Deliorman Türk Edebiyat Derneği’nin başkan yardımcısıdır. 
ESERLERİ:
Sokaktaki Adam (şiirler, Sofya 2000), Azman (Türkçe ve Bulgarca roman), Bülbülün Yuvası (Anılar), Bizim Sokak.

Kaynak: BİYOGRAFYA




 

YORUM BIRAKIN